Dani prijateljstva – Češka i Srbija

Dani prijateljstva – Češka i Srbija

Učenici i profesori Slobodne srednje škole iz grada Heba, Češka Republika, bili su gosti Budimlije.

Početak saradnje između Budimlije i obrazovnih ustanova iz Češke ne treba da čudi. Jednostavno naš klub je u prethodnom periodu posetilo preko 50 gostiju iz ove zemlje. I oni su kao najbolji ambasadori preneli pozitivne utiske, a mi smo učinili sve da njihove reči opravdamo. Tako su, poučeni pozitivnim iskustvom sunarodnika i češki đaci stigli u Loznicu.

Tokom sedam dana naši prijatelji upoznali su tradiciju ali i kulturno-istorijske znamenitosti Budimlije, Loznice i okoline. Posetili smo Tršić, Tronošu, vrh planine Gučevo, Banju Koviljaču, podzemni grad u Malom Zvorniku, Kula grad u Zvorniku, kao i etno selo Stanišići. Netaknuta priroda, čiste vode, srdačnost i gostoljubivost, bogata istorija i kulturno nasleđe ostavili su najjači utisak na goste.

Za kraj druženja odigrana je prijateljska utakmica u malom fudbalu. Sa istaknutim zastava i uz intoniranje himni slekcije Češke i Srbije odmerile su snage. Utakmica u kojoj je rezultat bio manje važan završena je 2-1 u korist gostiju. Moramo priznati da je poraz domaće selekcije mogao biti i ubedljiviji da sreća nije bila na strani Srbije. Nakon utakmice razmenjeni su i prigodni pokloni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *